top of page
  • podzemie137

Интервю с "Elittna"
Коя или какво е "Елитна?"


Елитна:Тя е персонаж, който измислих преди почти една година. Първоначално се появи от един текст, който започнах да пиша и в него се пее: "Тараша на елита домовете..." и от това стана Елитна. Тя произлиза най-вече от тъга, страшно е ядосана, но не показва че е тъжна, а го оставя на загадка и се намира в нещо като вселена, която бихме могли да кажем че съществува, но в същото време не съществува. Първоначално Елитна трябваше да бъде пародиен герой, който се подиграва на БГ рапъри, обаче с течение на времето реших, че искам да бъде нещо сериозно. Тя е най-големият проблем на елита на София, на уж буржоазията и аристокрацията и е силно против капитализма и мафията и общо взето е това.


Стилът ти е много различен и интересен музикално и визуално. Как достигна до създаването на този облик и цялостното ти звучене?


Елитна:Много благодаря! Мога да започна от това, че групите които най-много са ме вдъхновявали са: "Nine inch Nails", "Depeche Mode", "No Doubt", "Eye Monster", "Duran Duran", страшно голяма каша от различни жанрове, но най-вече "Nine inch Nails" като индустриален рок/метал. От дете слушам много музика и мисля, че стилът се случи доста спонтанно и смятам, че точно защото съм повлияна от много различни групи и стилове се е получило някакво... някакво дете от всички тези неща.

Жанрово нямам представа как да го определя, обаче бих казала, че е industrial dance музика.


Ти си напълно самостоятелна в абсолютно всичко, как се справяш?


Елитна:Голям цирк е, тъй като ми е много сложно. Докато обработвах албума си лятото моят много близък приятел "Евко"(Агастопия) помагаше някой дни с миксирането и мога да кажа, че той е единственият човек, който по някакъв начин ми помага за цялостният проект на Елитна. Тегаво е, сама трябва да звъня на клубове, сама трябва да пиша, сама трябва да се бутам и се надявам в близките месеци да намеря и сформирам някакъв екип, защото просто е много стресиращо и натоварващо цялото това нещо.Дебютният ти албум "Близък кадър" излезе на 11-ти декември. Какво можеш да кажеш за него, каква е цялостната ти концепция?


Елитна:Албумът започва с "Нещо в замяна", която е песен за това колко самотен ставаш, след като си спрял да употребяваш субстанции и хората, които са употребявали заедно с теб започват да се отдръпват, тъй като вече не си им интересен и всеки иска нещо от теб в замяна, за да бъдете в една компания. Сложих тази песен в началото, понеже е с много енергичен инструментал, но текста е тъжен. Елитна се представя като "шефа на кенефа" в някои куплети, но краят на самата песен е много бавен и тъмен: "Искам да си ходя вече у дома, нямам работа сред тези хора", което е припевът на песента, но тя завършва със същият припев, само че направено да е много по-тъжно. Реших това да е първата песен, защото в нея се събира цялата концепция на Елитна и как тя е избухлива, гневна, номер едно на България, на София, звезда, но в същото време това е една маска, която слага пред обществото, за да може да не се чувства толкова слаба и самотна. Втората песен "Смаян тип" отново е за наркотици и най-честно казано за шмъркане... В нея се пее от трето лице за това как Елитна става свидетел на тези хора, които употребяват тези неща, а тя седи настрани. За другите песни няма толкова да обяснявам. Целият албум според мен има чувства на самота и неразбраност и героят се опитва да обясни това през призмата на човек, който е на върха на всичко. Не знам дали има смисъл това, което казвам.


На мен много ми харесва това, че в уж веселата музика за танци има доста солидна доза тъмнина. Защо избра името "Близък кадър"?


Елитна:Защото последната песен, която се казва "Леко на/нагорно", в припева се пее "Близък кадър феномен, аз съм просто топ кретен" и ми хрумна, че "Близък кадър" звучи като доста добро обобщение на цялостното нещо, защото този албум разкрива света на героя и ти влизаш в близък кадър с него.

Вече си имала няколко концерта с псевдонима "Елитна", как реагират нови хора като те видят на сцена?


Елитна:Ами...мога да кажа само за два концерта, които са минали добре. Единият ми беше дебютният в "Грамофон" и другия беше на едно събитие на "Нова асоциална поезия", тъй като аз съм част от творческият им екип от близо пет години и започнах да пея по техните събития, не като "Елитна", а като Рона и тази година почнах да излизам с новият псевдоним на същите събития. Честно казано, когато не е мой концерт и особено когато е поетическо събитие се чувствам неловко и не на място, хората идват да слушат поезия и аз се появявам с някакви наркомански инструментали и текстове и им пея "Смаян тип, влиза тихо с разширени зеници"...и нали те хората се кефят, но не получаваш този краен резултат, който би искал да имаш. Даже наскоро имах такова събитие и аз как да се раздам на сцената, като всички са седнали на масите и ме гледат като пред изпуснат асансьор... вътрешно има някакво такова чувство, сякаш си осрал всичко и че не ти е там мястото и не знаеш какво правиш с живота си. Но не го мисля толкова през тази перспектива, защото на моят дебютен концерт дойдоха към 50 човека, включително и 10, които не познавах, и на тях им хареса всичко. Реакциите са добри и се надявам така да е и за напред.


Последният ми банален въпрос е: Какви са ти целите в бъдеще сега, след като албума вече е излязъл? Какво е следващото?


Елитна:Вече съм започнала да пиша втори албум, и следващото е да изляза от ъндърграунда на България музикално. Искам и да правя големи концерти, не толкова до това да бъда известна, защото това не ми е филмът. Искам с музиката си да помагам на хората да се чувстват по-разбрани, защото примерно през моят живот албуми са ме спасявали от това да правя пълни гадости и глупости със себе си. Целта ми е да покажа на българската сцена, че не е нужно да си чалгаджийка, за да успееш. Смятам че имам потенциал да бъда нещо повече от български ъндърграунд изпълнител, така че само напред и нагоре!Може да видите "Елитна" на живо на 30-ти декември в клуб "Грамофон", както и да слушате албума "Близък кадър" във всички платформи за музика.43 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page